Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

reede, 10. oktoober 2014

"Võõramaalane" - kaasaegse naise seiklused 1740-ndate Šotimaal

Vooramaalane - Diana Gabaldon Diana Gabaldoni “Võõramaalane” on kuulsaim ajarände-teemaline raamat maailmas. See valiti 100 läbi aegade parima armastusromaani hulka ning saavutas seal suisa 5. koha.

Claire Randall - II MS meditsiiniõde - satub 1740-ndate Šotimaale. Tal tuleb ellu jääda keskkonnas, kus puuduvad (1945. a. mõttes) kaasaegsed mugavused, ravivahendid ning suhtumine naistesse ning elusse on kardinaalselt erinev. Kõige tipuks on ta enda päästmise nimel sunnitud abielluma noore Šoti sõdalase Jamiega.

 

Hinnang:  3,5
Sensuaalsus:  sex-w-descriptions


Raamatu süžee:

“Võõramaalane” on pikk raamat, milles on hulganisti seiklusi, eluohtlikke olukordi, intriige ja vägivalda. Raamat on saanud tunnustust oma tõepärase ajalookäsitluse ja detailirohkuse poolest. Just see viimane on toonud raamatule kümneid tuhandeid fänne üle terve maakera.

Raamatu põhjal jõudis sel aastal (2014) kinolinadele ka verivärske seriaal Outlander.

Seda raamatut oli üsna kerge lugeda. Põnevust jagus igale leheküljele ning Claire’i seiklused panid aja lausa lendama. Enamuse raamatust püüdis Claire teha kõik, et jõuda tagasi kohta, kus ta minevikku sattus. Ja see on ka loomulik - elu 200 aasta taguses ajas oli raske ja täis ohte, millega Claire arvestadagi ei osanud. Ellujäämise ja elude päästmise vahel õppis ta aga tundma kohalikke kombeid, ravimeetodeid ja inimesi. Järjest süvenes ka tema sõprus noore Jamiega. Kui ootamatu olude käik nad abiellu sunnib, peab naine võitlema ka oma südametunnistusega. Jäi ju temast kaasaega maha armastav abikaasa Frank. Kuid Claire’i tunded Jamie vastu aina süvenevad.

Raamatu alguse Jamie oli väga sümpaatne - noor, natuke naiivne, sõbralik, aus ja julge. Loomulikult pole keegi täiuslik, kuid väikesed vead tegid ta vaid inimlikumaks. Raske oli vaadata Jamie katsumusi, millest enamus oli Claire’i päästmise nimel.

Claire’i ja Jamie suhe arenes aeglaselt ja loomulikult. Kuigi raamatus oli üsna palju intiimstseene, oli nendest üle libisetud tunduvalt pealiskaudsemalt kui vägivaldetest kohtadest. Ma ise oleksin eelistanud vastupidist suhet.

Nautisin esimest osa, aga järgesid kätte võtta ei kavatse. (Praeguseks on sarjast valminud kokku 8 raamatut.) Esimest osa saab lugeda eraldiseisva raamatuna.

Soovitan neile, kes hindavad põnevust ja intriige ajaloolises õhkkonnas.

 

Ehk siis…

Seiklusrikas, aga minu maitse jaoks natuke liiga julm raamat. Eriti lõpuosa. (Kuna eestikeelse versiooni 1. raamat lõppeb kuskil poole peal, siis veel selle pärast muretsema ei pea.)

 

Varrak € 22.89 
Amazon (ingl. k.) $ 4.99





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar