Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

kolmapäev, 20. jaanuar 2016

"Uhkus ja eelarvamus" - vihkamisest armastuseni...


“Uhkus ja eelarvamus”, mida esmalt isegi avaldada ei tahetud, on nüüd “Sõrmuste isanda” kõrval üks suurimaid lugejate lemmikuid üldse. Nii ka minul. Mida rohkem ma seda loen, seda rohkem ma seda naudin! Raamat on 3. kohal 100 läbi aegade parima armastusromaani seas.

Mulle meeldib raamatu aeglane ja vaoshoitud toon. Elizabethi ja Darcy käänulist teed ebasümpaatiast - või lausa avalikust vaenust - austuse ning armastuseni näidatakse läbi dialoogide ning läbi 18. sajandi igapäevaelu seikade. Ülevoolavad tunded peidetakse teravate repliikide ning sarkasmi taha. Kuid seda võimsamalt mõju avaldavad need hetked, mil emotsioonid lõpuks pinnale kerkivad!

Eelistad aga varjamatut kirge ja tundeid? Siis pole see raamat kindlasti Sinu jaoks! Õnneks on Elizabeth Benneti ja Darcy loost välja antud mitmeid versioone, millest kindlasti leiad Sinagi midagi enda jaoks!


Hinnang:   4.5
Sensuaalsus:  no-sex




Raamatu kaanelt:

Jane Austen kirjutas Elizabethi ja Dary loo valmis juba aastal 1796, kuid siis polnud kirjastaja selle nägemisest huvitatud. Pärast põhjalikke ümberkirjutusi ja pealkirja muutmist (raamatu algne pealkiri oli “First Impressions” ehk “Esmamuljed”) ilmus lugu aga lõpuks “Uhkus ja eelarvamus” nime all 1813. aastal.

Raamat võeti vastu üsna positiivselt, kuigi peeti liiga sarnaseks tema esimese teosega “Mõistus ja tunded”. Jane nõustus selle hinnanguga ka ise. Ühes kirjas oma õele on Jane avaldanud ka arvamust, et tegu on liiga kerge ja lõbusa raamatuga. Sellele vaatamata müüdi raamat kiiresti läbi ja nüüdseks on sellest kujunenud üks kõigi aegade lemmikuid terves maailmas.

Raamatust on välja antud mitu ekraniseeringut. Minu enda lemmikuks on 1995. aasta BBC minisari “Uhkus ja eelarvamus”. See vastab oma õhustikult kõige rohkem raamatule. Suudan seda korduvalt ja korduvalt ilma ära tüdinemata vaadata.

Väga hea on aga ka 2005. aastal välja antud USA versioon Keira Knightley ja Matthew Macfadyeniga peaosas. See on juba märgatavalt tundelisem film, paljud aga kindlasti just seda eelistavadki.

Mõlema versiooni suureks puuduseks pean aga Jane’i! Jane peaks olema selline malbe ja heatahtlik kaunitar, kelle lähedustes kõik rõõmu tunnevad. Kummaski versioonis ei ole ta aga tea mis iludus. Vähemalt minu arvates mitte. Ja mõlemas filmis tundub ta suht ullikesena. Mida Sina Jane’ist nendes filmides arvad? Kas Jane meeldib Sulle neis filmides?

Väga meeldivaks üllatuseks on aga youtube’i versioon “Uhkusest ja eelarvamusest”. Vaata kindlasti! See on 2012. aastal valminud Liz Benneti videoblogi, mis annab (enam-vähem) samadest sündmustest pildi veidi teise nurga alt. Tegu on tänapäevastatud versiooniga, kus meediatudeng Liz Bennet peab oma elust videopäevikut. Ja sealsed tegelased mulle isegi meeldivad! Sealhulgas ka Jane! Ja Lydia!

Ühesõnaga, jäin raamatuga igati rahule. Kuigi olen seda juba paar korda lugenud, avastasin jälle uusi detaile, mis varasemast olid ununenud. Näiteks lõpus kirjeldab Jane Austen veel üsna pikalt kõikide tegelaste edaspidist elu. See oli meeldiv sisevaade ja põnev lugeda.

Hinne: 4.5


Ehk siis…

Aegumatu klassika. Soovitan.

 

Project Gutenberg (ingliskeelne): $0.00

Veel raamatututvustusi minult:

goodreads_lisa-sobraks322



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar