Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

reede, 27. aprill 2012

Amazonis e-raamatute laenamine – samm-sammuline juhend

Vaikselt hakkavad e-raamatute turule tekkima teenused, mis esialgsel vaatlemisel meenutavad nii tarbija kui tootja arusaama fair play’st. (Miks ma ütlen “esialgu meenutavad”? Varsti näete.) Selle heaks näiteks on Amazoni e-raamat, mida ausa raha eest ostnud klient võib lõpuks ometi oma soovide kohaselt – tõsi, “väikeste” piirangutega – välja laenata, ilma et peaks end kurjategijana tundma.

Laenamisele kehtivad piirangud

Millised siis on need “väikesed” piirangud, mida raamatutootjad peavad vajalikuks ostjatele peale suruda? Üsna loogiline on, et raamat laenatakse välja piiratud ajaks (antud juhul kaheks nädalaks) ning siiamaani kehtinud loodusseadustega ei lähe vastuollu ka tõik, et väljalaenatud raamatut omanik ise sel ajal kasutada ei saa. Sellega aga tarbija kohtlemine toote heauskse omanikuna lõpeb ja ilmned kõige olulisem piirang: raamatut saab välja laenutada vaid ÜHE korra. Just nii, ühe korra. Mida selle peale kosta? Minu õiglustundega läheb see igatahes tugevasse vastuollu ning vaimustus pakutavast teenusest kahanes tunduvalt…

Kuigi teenuse reklaam lubab, et laenamiseks pole vaja muud, kui e-maili aadressi, on see väide natuke eksitav. Siiski on raamatu väljalaenamise protsess suhteliselt valutu ning ei võta kaua aega.

Järgneb juhend laenamisprotsessist endast. Esimene pool näitab, kuidas oma valduses olevaid raamatuid välja laenutada ning teine pool, kuidas sulle laenatud raamatuid lugeda.

Kõige lõpus pakun huvilistele oma uudishimu rahuldamiseks uue teenuse vastu (ning lihtsalt heast südamest) viis ingliskeelset raamatut.

Raamatu välja laenamine

1. samm – Amazon kliendiks hakkamine

Välja laenamiseks pead olema Amazon.com klient ning omama Kindle e-raamatut. Lihtsuse huvides eeldan, et need tingimused on täidetud.

2. samm – välja laenamiseks sobiva raamatu leidmine

Mitte kõiki Amazon e-raamatuid ei saa välja laenutada. Piirangud laenamisele seavad kirjastajad ning tüüpiliseks laenamisperioodiks on 14 päeva ning seda saab teha vaid korra (kui sedagi). Liiguvad kuulujutud, et leidub ka rohkem kordi välja laenutavaid raamatuid, aga ma ei julge neid jutte kinnitada.

Kui oled raamatu omanik, mine seda tutvustavale lehele. Lehe ülalservas on info raamatu ostu sooritamise kohta. Samas leiad ka lingi: “Loan this book”. Kui linki nimetatud kohas pole, pole raamat ilmselt tehtud kirjastaja poolt välja laenatavaks või oled juba raamatut lubatud korra(d) välja laenanud.

1. Raamatu tooteleht Amazonis

Et näha nimekirja kõikidest raamatutest, mida omad ja seega ka välja laenutada saad, mine Amazon Kindle lehele kindle.amazon.com ning vali ülamenüüst “Your books”. Suvalise pealkirja peal klikates jõuad Kindle raamatu lehele.

2. Raamatu tooteleht Amazon Kindle lehel

Sealt saad valida lingi “See this book on Amazon.com”, mille abil jõuad taas Amazoni tootelehele ning saad jätkata eelkirjeldatud moel.

3. samm – raamatu välja laenamine

Klikates Amazoni tootelehel linki “Loan this book”, kuvatakse raamatu väljalaenamise vorm.

3. e-raamatu valja laenamise vorm

Sisesta saaja e-mail (Recipient E-mail address) ning soovi korral sõnum raamatu saajale. Enne väljalaenamist loe ka laenutingimusi, milleks antud juhul on 14-päevane ühekordne väljalaenamine.

Pärast “Send now” nupu vajutamist saadetakse raamatu saajale e-kiri, milles on olemas kõik raamatu andmed selle lugemiseks. Kui saaja raamatut vastu ei võta, saadetakse raamat väljalaenajale 7 päeva pärast tagasi.

Laenatud e-raamatu lugemine

1. samm – laenatud raamatu aksepteerimine

Kui keegi on sulle saatnud laenuks Amazon.com keskkonnast e-raamatu, saabub sinu postkasti vastavasisuline kiri.

4. laenatud e-raamatu aksepteerimise teade

Pakkumise vastu võtmisel suunatakse sind umbes samasuguse väljanägemise ning sisuga veebilehele, kus saad veelkord kinnitada, et tõepoolest soovid raamatut laenuks aksepteerida.

5. laenatud raamatu aksepteerimine

2. samm -  Amazon.com kasutajaks registreerumine

Kuigi laenupakkumise kätte saamiseks pole tõesti muud vaja, kui e-maili aadressi, siis raamatu enda lugemiseks, pead ikkagi Amazoni konto tegema. Protsess on lihtne ega võta kaua aega – sisesta e-maili aadress, pane linnuke “No, I am a new customer.” ette ning vajuta “Sign in using our secure server”. Kui oled juba konto omanik, piisab oma parooliga sisse logimisest.

6. amazoni sisse logimine

Amazon soovib teada ka kauba kohale toimetamise aadressi (billing address), mis e-raamatu puhul pole oluline. Vaata vaid, et kõik nõutud väljad täidetud saaks. Seda aadressi on võimalik hiljem seadete alt muuta.

3. samm – laenatud e-raamatu salvestamine

Amazon küsib ka, millisele seadmele soovite saabunud raamatu salvestada.

7. Kindle lugemisseadme valimine

Valida saab nii Kindle Cloud Reader’i kui ka allalaetava Kindle tarkvara vahel. Lihtsuse huvides valin Kindle Cloud Reader, mille abil saab raamatut lugeda samas veebibrauseris. Ka allalaetava Kindle tarkvara paigaldamise on lihtne ning selle juhendi leiab siit.

4. samm – laenatud e-raamatu lugemine

Nüüd on raamat sinu kontol kättesaadav 14 päeva jooksul ning ekraanile kuvatakse ka vastavasisuline teave. Kliki “Read now in …” või leia raamat kindle.amazon.com lehelt “Your Books" menüü alt.

Kiirematele välja laenata 5 armastusromaani!

Kui oled huvitatud mõnest alljärgnevast armastusromaanist, jäta kommentaaridesse oma meiliaadress ning raamatute pealkirjad, mida soovid 14-ks päevaks endale saada. Saadan esimese raamatu sinu saadetud nimekirjas, mida pole veel välja laenutanud.

Catherine Bybee - Wife by Wednesday

Maia Underwood - surviving Passion

Delilah Hunt - Love Unspoken

 

Mimi Jean Pamfiloff - Accidentally in Love With... a God?Ellen O'Connell - Dancing on Coals





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar