Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

laupäev, 20. juuli 2013

Aasta suursündmus armastusromaanides–RWA konverents, sel nädalavahetusel!

RWA 2013 aasta konverentsKirjastajate, autorite ning fännide iga-aastane suurkogunemine Atlantas kulmineerub täna õhtul galaüritusega, kus jagatakse kätte ihaldatuimad auhinnad aasta parimatele armastusromaanidele. Lisaks arutatakse konverentsil uusi suundi armastusromaanides. Milliseid raamatuid lugejad armastavad? Millised on uued popid žanrid? Millised raamatud on veel välja tulemas? Siin on kiire ülevaade maailma armastusromaanide turul valitsevatest uutest suundadest, nii nagu neid RWA konverentsil arutati.

RWA (Romance Writers of America) 33. konverents tõi omavahel kokku autorid ja kirjastajad. Arutleti vastastikuseid ootusi ning lootusi.

Kirjastajad otsivad peamiselt kirjanikke, kellega teha koostööd pikemas perspektiivis. See tähendab mitmeid järjestikuseid raamatuid ja aastatepikkust koostööd. Mis omakorda tähendab, et sarjade osakaal kasvab ja üksikraamatud jäävad haruldasemaks. Järjest enam antakse välja mitmeosalisi raamatuid (nagu “50 halli varjundit”) ning sarju, kus igale mingi grupi tegelastele on järgemööda pühendatud üks raamat (Shannon Stacey "Kowalski" triloogia, Nicola Cornick triloogia “Kõrgseltskonna skandaalsed naised” jne).

Uueks tõusvaks žanriks on aga eelmise aasta tõusiku, erootika, välja vahetanud nn New Adult ehk noortele täiskasvanutele pühendatud teosed, kus peategelased on kas oma karjääri alguses või käivad alles kolledžis. Need raamatud varieeruvad kergetest ning humoorikatest (Cora Carmack “Losing It”) kuni ängi ning pea ületamatuid takistusi täis lugudeni (Abbi Glines “While It lasts”). See suhteliselt erootiline žanr pole aga kahjuks veel Eestisse jõudnud.

Samuti täheldati konverentsil, et järjest enam ilmub kas väikeste, sõltumatute kirjastajate poolt või on sootuks iseseisvalt välja antud raamatuid. Digitaalsed väljaanded teevad selle tee autoritele suhteliselt odavaks. Teoorias võiks see tähendada ka huvitavamaid ja omanäolisemaid teoseid, mida kirjastajad pole oma malli järgi voolinud.

Usun, et oodata on veel põnevaid muutusi raamatumaailmas, kohandumisi e-turuga ning lugejate uuenenud nõuetega. Loodan südamest, et osa muutusi jõuab ka siiamaile ning end e-riigiks kutsuv Eesti jõuab vähemalt osaliselt nende muutustega sammu pidada.

Homme on aga juba teada RITA auhinna võitjad ning seega minul uus nimekiri raamatusoovitusi, mida nautima hakata!





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar