Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

teisipäev, 22. september 2015

"Veenmine" - vanatüdruk kohtub taas oma esimese armastusega

Veenmine - Jane Austen100 parimast armastusromaanist 35. kohal.

“Veenmine” on Jane Austeni viimane romaan. Jane jäi raamatu kirjutamise ajal haigeks, mille tagajärjel ta ka kaks aastat hiljem suri. Seetõttu jäi autoril tegemata viimane viimistlus ning raamatut peetakse robustsemaks kui tema teisi teoseid. Samas ka vahetumaks.

“Veenmine” oli mõnus aga aeglane lugemine.

 

Hinnang:   4
Sensuaalsus:  no-sex




Raamatu kaanelt:

 

Raamatu avaldas aasta peale Jane’i surma tema vend, kes suure tõenäosusega valis sellele ka pealkirja - “Veenmine” (“Persuasion” 1818). Ja pealkiri on vägagi tabav. Veenmisjõu kuritarvitamine ning õigel kohal kasutamine on teose läbivaks teemaks.

Kui Anne’i perekond on sunnitud oma häärberi välja üürima ja kulude kokkuhoiu mõttes Bathi kolima, jääb Anne esialgu läheduses asuvasse külla, oma õe juurde. Seal loodab ta häärberi uusi üürnikke vältida, kuna tegu on tema endise armastatu, kapten Frederick Wentworthi, kes nende salakihluse ajal oli alles oma karjääritee alguses, õe ja õemehega. Seitse aastat tagasi lasi Anne end kallil peretuttaval kihlust katkestama veenda. Tol ajal polnud mees veel ennast tõestanud ning ema eest olev leedi Russell oli mures nende tuleviku ebakindluse pärast. Nüüd, pärast esimese nooruse möödumist, on Anne ikka veel üksik ja kipub mehe hülgamist kahetsema. Kui mees ja naine siiski lõpuks kohtuvad, tundub aga, et Frederickul on naisest ükskõik ja suhete parandamiseks lootust pole.

Nagu ikka Jane Austeni teostes, koosneb tegevustik seltskondlikest situatsioonides. Dialoogid ning sisemonoloogid annavad tegelaste tunnetest aimu ning põnevust või actionit siit otsida ei maksa. Kes aga oskab hinnata vaoshoitud tundeid ja aeglast põlemist, saab siit oma naudingu kätte.

Anne on vastupidiselt teistele Jane Austeni kangelannadele tagasihoidlik ja järeleandliku loomuga vanatüdruk. Eriti alguses kirjeldatakse teda kui närtsinud välimusega naist.

Kapten Wentworth on aga üsna tüüpiline Austeni kangelane - enesekindel ja edukas mees, kes naistegelasse esialgu negatiivselt suhtub.

Kuna ma olen varem näinud 1995-ndal aastal välja antud filmi “Persuasion", ei suutnud ma enam tegelasi ja sündmusi värske pilguga vaadata. Kõik olid minu mõtteis filmitegelaste nägu ja tegu. Soovitan kõigile ka filmi - see on väga hea! Aga oota, kuni oled raamatu läbi lugenud. Muidu võib tekkida raskusi oma pildi loomisega ja võtad, nagu minagi, üle filmimaailma. Film ja raamat olid oma õhustiku poolest väga sarnsed ja nii mõneski kohas tundsin ära sõna-sõnalt samasugused tekstid.

Hinne: 4

 

Ehk siis…

Nautisin väga.

Project Gutenberg (ingliskeelne): $0.00
 

Veel raamatututvustusi minult:

goodreads_lisa-sobraks322



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar