Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

esmaspäev, 25. mai 2009

Harlequin – 60 aastat armastusromaane


Harlequin – üks juhtivaid armastusromaanide kirjastajaid – tähistab sel aastal juba oma 60-ndat sünnipäeva. Selle aja jooksul on toimunud armastusromaanides tähelepanuväärseid arenguid.

1950-ndad – Harlequin alustab armastusromaanide avaldamisega aastal 1949 Kanadas, mil rock’n’roll tungib popkultuuri ning tolerantsus avaliku seksuaalsuse ilmingute suhtes tõuseb. Tol ajal on Harlequini kangelannad medõed ja stjuardessid, kes sõlmivad suhteid oma töökaaslastega (arstid, piloodid).

1960-ndad – Harlequin läheb kaasa hipide motoga – "make love, not war". Ilmuvad esimesed rasedust käsitlevad romaanid. Vastukaaluks Vietnami sõja reaalsusele pakutakse Ameerika lugejatele ilusaid fantaasiaid piirideta armastusest.

1970-ndad – pead tõstavad seksuaalne revolutsioon ning naisõiguslus. See on aeg, mil armastusromaanide kaaned muutuvad provokatiivseteks ning armastusromaane kirjutatakse naistelt naistele. Kuna lennupiletid muutuvad odavamateks, ilmuvad raamatutesse eksootilised paigad ning mehed.

1980-ndad – naisliikumine on täies hoos ning see kajastub ka raamatutes. Nais- ja meespeategelased on võrdsed, seksuaalne teadlikkus on tõusnud ning probleemid, millega raamatutes silmitsi seistakse on pigem sisemist kui välimist laadi. Inglismaal toimuv kuninglik pulm inspireerib kirjutama kõrgest soost peategelasi.

1990-ndad – pöördutakse tagasi tavalise inimese juurde – arstid, õed, poeomanikud, õpetajad – need, kellest moodustub tavaline Põhja-Ameerika väikelinnade elanikkond. Interneti levik annab kirjanikele uut ainest kirjutada eksootilisi ning erakordseid süžeesid.

2000-ndad – raamatud jõuavad internetti. Katsetatakse uute formaatidega nagu audioraamatud, allalaetavad e-raamatud jne.

Juubeliaasta puhul jagab Harlequin oma fännidele tasuta (ingliskeelseid) raamatuid. 16 populaarsete kirjanike poolt kirjutatud raamatut saab tasuta alla tõmmata Harlequini kodulehelt.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar