Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

teisipäev, 12. mai 2009

Paranormaalsed armastusromaanid


Paranormaalsed armastusromaanid on laias maailmas kiiresti populaarsust võitev armastusromaanide liik, mis sulatab fantaasia reaalsusega. Nendes raamatutes käsitletakse teemasid nagu: vampiirid, kujumuutjad (libahundid), vaimud, muud müütilised olevused, tulevikufantaasiad.

Üldine elutempo kiirenemine on jõudnud ka kaante vahele: mees- ja naispeategelane kohtuvad enamasti juba esimestel lehekülgedel, tundes kohe teineteise vastu tõmmet. Tutvumisest suurte tunneteni jõutakse vaid loetud kohtumistega. Rõhutatakse tunnete ürgsust – mehed on enamasti ülidomineerivad, „oma“ naise suhtes kaitsvad ning ei suuda oma tundeid kontrollida (kellele siis ei meeldiks olla niivõrd ihaldusväärne, et õige mees lihtsalt ei suuda end eemale hoida?). Mängitakse tabudega nagu keelatud tunded, armastus teise liigi esindaja vastu (libahundid, deemonid), flirt surmaga (vampiirid, vaimud).

Eestis pole seda žanri veel laiemalt tutvustatud. Üks vähestest katsetustest (ja vägagi edukas, peaks ütlema) on Stphanie Meyersi „Videvik“. Selle raamatu näol on küll tegemist noortele suunatud teosega, mistõttu pole see päris tüüpiline oma žanri esindaja, kuid maitse peaks suhu saama küll. Mina ise jõudsin paranormaalsete armastusromaanide juurde poolvastumeelselt, otsustades paljuräägitud žanrist lihtsalt silmaringi laiendamise nimel ühe raamatu läbi lugeda. Seda otsust ei pea ma kahetsema. Tihe sündmustik, suured tunded ning haarav kirjastiil köitis ka mind ning jälle pöörati üks skeptik oma usku. Pean siiski hoiatama – suurtes kogustes paranormaalset armastust võib tekitada üledoosi ning põhjustada tülpimust.

Väljapaistvaid stiili esindajaid: Sherrilyn Kenyon, J. R. Ward, Nalini Singh, Kresley Cole.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar