Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

kolmapäev, 17. august 2016

"Romeo ja Julia" - 4-päevane surematu armastus

Romeo and Juliet Romeo and Juliet by William Shakespeare
My rating: 3 of 5 stars

Shakespeare’i “Romeo ja Julia” võib ju olla suurepärane klassikateos, aga armastusromaanina on see nõrk. Reading Through Europe - Itaalia.

Põhja-Itaalia linnas Veronas kohtuvad maskiballil Romeo ja Julia. Vaenutsevate suguvõsade noored armuvad, abielluvad ja tapavad end armastuse nimel. Seda kõike nelja päeva jooksul.

Raamatus “Romeo ja Julia” tegi Shakespeare nii mõndagi, mida tol ajal (1595 a.) keegi veel teinud polnud, olles sellega nii mõneski mõttes teerajajaks. Juba kasvõi armastuse sissetoomine peateemana oli ennekuulmatu. Kes tahaks küll sellist näidendit vaatama minna? Tuli välja, et tahtjaid leidus.

Tänapäeva standardite järgi - ja milliseid muid standardeid mul kasutada ongi? - on tegu aga väga nõrga armastusromaaniga.

Puht praktilistel kaalutlustel lasi Shakespeare näidendi tegevusel kesta vaid 4 päeva (seda oli kergem lavastada). Loomulikult ei jõua selle ajaga küpseid tundeid välja areneda. See ongi armastusromaani suurimaks puuduseks. Romeo ja Julia suhe tundub pinnapealne ja nende suured tunded rajatud ilusale näolapile. Vaid loetud tunnid enne Juliaga kohtumist õhkab Romeo kellegi teise järele. Julia on juhtumisi sellest teisest ilusam ja Romeo imetlus kandub kiiresti temale üle. Miski ei veena mind, et Romeo kiindumus Juliasse kuidagi püsivam on, kui tema eelmine armastus.

Fakt, et Julia on kõigest 13, häirib mind ka. Aga ainult teoorias. Lugemise ajal ei paista tema noorus silma. Neist kahest noorest on Julia pigem see küpsema olekuga (Romeo vanuseks arvatakse erinevate allikate põhjal 16-21).

Häiris ka Romeo ja Julia pidev surma ülistamine. Iga kord, kui tekkis kahtlus, et noored ei saagi koos olla, halasid nad, et pigem tapavad end, kui on nõus lahus olema. Eks on arusaadav, et näidendile dramaatilisuse lisamiseks on see hädavajalik, aga mulle oli see liig. See, et nad oma sõnad ka teoks teevad, ei tõsta minu silmis nende armastuse väärtust.

Ehk siis…
Soovitan kirjandusajaloo huvilistele. Mitte romantikutele.

Armastusromaanide blogi
lovekad.blogspot.com

View all my reviews



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar