Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

esmaspäev, 10. november 2014

"Eleanor & Park" - koolikiusamise all kannatava tüdruku ja Korea poisi armastus

Eleanor ja Park - Rainbow Rowell Rainbow Rowwelli "Eleanor & Park" on jõuline ja liigutav lugu kahest noorest, kes koolikaaslaste kiusamise ning verbaalse ahistamise taustal leiavad teineteises sugulashinge.

Raamat on maailmas tekitanud nii positiivset kui negatiivset vastukaja. See on võitnud mitmeid auhindu ning tunnistatud suurepäraseks noorte kirjandusteoseks. Ameerikas keelati aga raamat osades koolides lühikeseks ajaks ära, kuna tegu olevat “rõveda roppusega”. Ka Korea aktivistid on raamatut kritiseerinud selles olevate stereotüüpide pärast.

 

Hinnang:  3,5
Sensuaalsus:  steamy language


Raamatu süžee:

Raamatus oli paljut, mis mulle hinge läks ja väga meeldis. Aga oli ka palju asju, mis mind häirisid.

Kohe esimestest hetkedest tekkis mul vaimusilma ette pilt Eleanorist kui suurest tüdrukust. Suurest nagu “suure kondiga”. Ehk siis mitte lihtsalt vormikast, vaid igatpidi pikast ja laiast. Kujuta nüüd ette masenduses kogukat ja paksu tüdrukut, kes käib ringi pilk maha suunatud, kannab suuri meesteriideid ning talub vaikides teiste pilkeid ning mõnitusi. Pilt, mis silme ette kerkib, on üsna värvikas ning, kahju öelda, mitte eriti meeldiv. Kui lisada sellele veel Park - (pool)korea noormees, kes raamatu esimestel lehekülgedel kurdab, et on oma pereliikmetest väiksem, on tulemuseks naljakas paar, kus tüdruk võib kirehoos oma noormehe kogemata lömastada. See oli kujutluspilt, mida ma kuidagi raputada ei suutnud. Vaatamata sellele, et tegelikult olid nad ühte kasvu, nagu hiljem selgus.

Eleanor oli ilmselgelt depressioonis tütarlaps, kelle pere- ja koolielu andsid soovida. Segased olid suhted nii ema, kasuisa kui õdede-vendadega. Ta oli häbelik, stressis ning pidevalt halvast tujus. Oli ime, et Park üldse nende suhtes midagi positiivset leidis.

Kergem oli mõista, mida nägi Eleanor Parkis. Park oli kena, (üldiselt) sõbralik ja asjalik noormees. Tema elu oli Eleanoriga võrreldes suisa muinasjutt. Kuigi ka Park oli oma päritolu tõttu veidi tõrjutud (sündmus toimus ikkagi 1986 aasta Kesk-Ameerikas), olid tal vähemalt (väikeste eranditega) mõistvad ja armastavad vanemad.

Seda muljetavaldavamad olid kõik need hetked, mil ma nende loosse täielikult sisse elasin ning kogu ihu ja hingega Eleanori ning Parki vahelist tõmmet tundsin. Eriti armas oli Eleanori ning Parki suhtlema hakkamine koomiksit lugedes, kui Park kannatlikult lehe keeramisega ootas, et kõrvalistmel salaja piidlev ebasõbralik tüdruk jõuaks ka lehekülje läbi lugeda. Algsest mõlemapoolsest ebasümpaatiast kasvas üsna loomulikul teel välja vastumeelne poolehoid ja hiljem sõprus.

Nõustun aga kõigi nende lugejatega, kes pidasid suhte arengut “oh, sa oled päris armas”-staadiumist “ma ei suuda ilma sinuta elada!”-armastuseks ebaloomulikult kiireks. Ühel hetkel suudavad nad vaevu teineteist taluda, kui juba järgmisel käib armastus ja igatsus üle pea kokku. Võibolla teismelistel käibki asi nii…

Hinne: 3

Ehk siis…

Raamat oli väga hea ja kaasahaarav. Mõned häirivad seigad ja (minu jaoks) ebarahuldav lõpp viisid hinnet alla.

Pegasus € 16.95 
Amazon (ingl. k.) $ 4.99

Veel raamatututvustusi minult

goodreads_lisa-sobraks322



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar