Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

esmaspäev, 24. november 2014

"Suur Sophy" - humoorikas ajalooline armastusromaan

Georgette Heyer - Suur Sophy “Suur Sophy” (Georgette Heyer) on humoorikas lugu hiilgavalt teiste elusid korraldavast Sophy’st. Tavatu käitumise, otsekohesuse ja olukorra oma kasuks pööramise oskusega tekitab ta ühtaegu nii imetlust kui ärritab oma autokraatlikku nõbu Charlesi.

Raamat on vahva ja tempokas ning sisaldab küllaga naeruväärseid tegelasi, vaimukaid dialooge ja fantaasiarikkaid sekeldusi.

"Suur Sophy" on kirjutatud aastal 1950 ja see valiti 2013. aastal 100 läbi aegade parima armastusromaani hulka maailmas.

Hinnang:   3,5
Sensuaalsus:  no sex


Raamatu süžee:

Sophy satub oma isa õe pere juurde kostiliseks kuniks too Lõuna-Ameerikas tööreisil on. Oodatud vaikse ning tagasihoidliku tütarlapse asemel, kohtuvad sugulased aga Suureks Sophyks kutsutud energilise ning iseseisva neiuga. Sophy võidab peagi oma avatud käitumise ja sõbralikkusega kõikide südamed. Vaid nõbu Charles on kahevahel, kaldudes rohkem ärritusest tulenevate vihapursete kui imetluse poole.

Olles üles kasvanud isaga mööda maakera ringi rännates ning omandanud oma hariduse erinevates diplomaatilistes ringkondades liikudes, otsustab Sophy sugulaste juures olles nende elu paremaks korraldada. Neid plaane teostades satub ta tihti vastuollu perekonnapea kohustusi pidava Charlesiga. Sellele vaatamata suudab neiu imekspandava oskusega leida reale ületamatuna tunduvatele probleemidele rahuldust pakkuvad lahendused. Ka Charles on sunnitud vastumeelselt naise edu tunnistama. Seda vaatamata sellele, et Sophy kasutatud meetodid sageli hullumeelsuse ja/või kõlbelisuse piiril on.

Sophy askeldamist ning olukordade manipuleerimist on lust kõrvalt vaadata. Muidu on tegu tüüpilise Georgette Heyeri teosega - vaimukad dialoogid, värvikad tegelased ja teineteisega pahuksis peategelased.

Võõristust tekitas aga Sophy ja Charlesi liiga lähedane sugulusside - Sophy isa oli Charlesi ema vend. Natuke liiga verepilastuslikkusele kalduv minu maitse jaoks. Ka oli raamatu algus üks päris raske mälutreening - paaril leheküljel mainiti ära pea kõik tähtsamad raamatu tegelased. Esialgu oli üsna keeruline järge pidada, kes kes on.

Hinne: 3

Ehk siis…

Vahva ja humoorikas, tüüpiline G. Heyeri raamat.

Saadaval raamatukogudes
Amazon (ingl. k.) $ 9.99

Veel raamatututvustusi minult

goodreads_lisa-sobraks322



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar