Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

teisipäev, 21. jaanuar 2014

Betty Neels (1910- 2001)

Betty NeelsErsen toob meieni raamatuga “Armastuse õppetunnid” ühe armastusromaanide ajaloo grand old lady – Betty Neelsi.

Betty Neels kirjutas oma 30-aastase kirjanikukarjääri jooksul kokku üle 134 raamatu ning läks ajalukku selliste suurkujude kõrval nagu Debbie Macomber, Linda Lael Miller ja Barbara Cartland. Iseasi muidugi, kui suure komplimendina saab Barbara Cartlandiga võrdlemist võtta…

Keegi aga ei saa salata, et need naised on oma loominguga aastakümneid žanrile tooni andnud ning väärivad kahtlemata annaalides välja toomist. “Armastuse õppetunnid” (esmatrükk 1988 a.) annab hiilgava võimaluse sukelduda aastakümnete tagusesse armastusromaanide õhustikku ja nautida seda lihtsat ning süütut nostalgiat, mida vaid pool sajandit tagasi põhitööst pensionilie jäänud Harlequini autor pakkuda suutis.

Betty Neels - Armastuse oppetundEestikeelsena on ka korra varem Betty Neelsi raamat välja antud (“Araminta õnnevõimalus” aasta 2001 Singoni poolt), see ilmselt aga lendas paljude radarite alt läbi.

Betty Neels töötas õena ning saadeti sõja ajal mitmele poole Euroopas. Põhja-Iirimaal tööl olles kohtas ta ka oma tulevast abikaasat, hollandlasest sõjaväelast Johannes Meijerit.

Betty alustas oma kirjanikuteed pooljuhuslikult. Pärast õendusest pensionile jäämist (ehk siis juba küpses eas!) kuulis ta juhuslikult kohalikus raamatukogus klienti kurtmas vähese armastusromaanide valiku üle. Ettevõtlik naine asus probleemi lahendama ning kirjutas järgneval kolmel aastakümnel, kuni 90-ndate eluaastateni välja, üle saja raamatu. Tema esimene raamat “Sister Peters in Amsterdam” avaldati 1969. aastal Mills & Boons poolt.

Wikipedia väitel valitseb tema raamatuis mitmeid korduvaid teemasid. Mees- ja naistegelane sunnitakse sageli olude poolt kokku kaua enne armastuse õitsele löömist. Meespeategelane on tihti Hollandi kirurg. Naispeategelane on aga Tuhkatriinu-tüüpi tegelane või volüümikas (et mitte öelda korpulentne) preili. Tegelastel on sageli põhjalikud teadmised antikvariaadist ning koduloomad on tavaline nähtus. Oleks huvitav teada, kas ja mil määral on need teemad esindatud raamatus “Armastuse õppetunnid”…

Betty Neelsi Eestisse saabumine oleks üdini positiivne sündmus, kui mind ei kammitseks hirm, et tema turule toomine kahandab ressursse ja tõenäosust hetkel populaarsete ajalooliste armastusromaanide autorite maaletoomisel! Kuhu jäävad Mary Balogh, Julia Quinn, Loretta Chase, Sarah MacLean ja teised?

 

goodreads_lisa-sobraks322





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar