Lehed

  • Kodu
  • Raamatud
  • Autorid
  • Edetabelid
  • Minust
  • Proovikivi RTE

neljapäev, 13. detsember 2012

E. L. James “Viiskümmend halli varjundit”

Viiskummend halli varjundit“Viiskümmend halli varjundit” (“Fifty Shades of Grey”) on erootiline armastusromaan, mis on jõudnud ennenägematu menuni terves maailmas. Alguse sai raamat aga hoopis Videviku saaga fännilehel olevast järjejutust, mis paluti autoril erootilise sisu tõttu eemaldada!

Hinnang:  ss7
Sensuaalsus: 3lips4

Loe arvustusi Amazonis: E. L. James “Fifty Shades of Grey” ($9.99) 
Vaata kirjeldust kirjastuse Pilgrim kodulehel (16.90 €) või vanaraamat.ee lehelt (15.50 €)


Esialgses versioonis olid raamatu tegelased nimetatud Videviku saaga peategelaste järgi. Hiljem muutis E. L. James nimed ümber Anastasia Steele’iks ning ning Christian Greyks ja avaldas jutu omaenda kodulehel. Mõne aja möödudes muutis ta ära ka raamatu algse pealkirja (eesti keelde tõlgituna “Universumi isand”) ja avaldas teose e-raamatuna “Fifty Shades of Grey” nime all. Loe siit Wikipedia artiklit raamatu “Fifty Shades of Grey” kohta.

KOGENEMATU TUDENGINEIU
Seksuaalselt kogenematu Ana tunneb ootamatult tugevat tõmmet salapärase miljonäri Cristian Grey vastu. Sarnaselt Bellaga, kellel tema tegelaskuju põhineb, paistab Anastasia kohmaka, suu imestusest paokil, naiivitarina. See on aga vaid algne mulje ning lähemal uurimisel selgub, et ta on tehtud veidi karmimast puust ning ei lase endale niisama lihtsalt pähe istuda.

TUMEDA MINEVIKU JA IHADEGA MILJONÄR
Christian Grey minevik on raske. See on kujundanud temas ihad, mille rahuldamiseks iga naine ei sobi. Tugev vajadus olukordi ning inimesi kontrollida sunnib teda rahuldust otsima tavamõistes väärastunud (seksuaal)suhetest. Kuid samad omadused on loonud temast ka ülieduka ärimehe.

IDEAALNE KOKKUSOBIVUS VÕI HUKULE MÄÄRATUD SUHE?
Mr. Grey loodab neiust teha enda ihade rahuldamiseks täiusliku armukese. Suur osa raamatust keerleb suhte tingimustes kokkuleppe saavutamise ümber. Palju sisust reetmata võib öelda, et Ana ei lepi arutluse all olevate tingimustega vaikides. Ta sunnib Greyd oma eelistusi põhjendama ning analüüsima. Esialgu on mehe seksuaalsed eelistused Ana jaoks šokeerivad ja hirmu tekitavad. Hiljem leiab ta aga mehe sadistlikele nõudmistele järele andes ka naudingut.

NII HEAD KUI HALBA
Sadomaso sugemetega erootilisi armastusromaane leidub maailmas uskumatult palju. Ja paistab, et selliste romaanide lugejabaas aina kasvab. Antud triloogiat võib pidada sissejuhatavaks teoseks sellesse žanri. Tavaliselt väldin sedasorti raamatuid. Naised tunduvad valdavalt iseloomutud märtrihingega enesehaletsejad ning mehed ülimad alfaisased ja täielikud sotsiopaadid. “Viiskümmend halli varjundit” oli ses suhtes kindlasti positiivne erand.

Ana suhtumine sidumismängudesse ning piitsutamistesse sisaldab elutervet ettevaatlikkust ning skeptitsismi. Samuti ei kao naise kõhklused nagu imekombel pärast esimest naudingut pakkuvat kogemust. Ühest küljest mehe vastu arenevad tunded ning teisalt hirm haiget saada (sh ka füüsiliselt), loovad Anastasial olukorra suhtes konfliktsed tunded.

Ka Christian ei ole vaba sisekõhklustest. Ana on tema elustiili jaoks ilmselgelt liiga süütu ning, nagu aeg näitab, mitte kõige parem alam tema domineerimist ihkavale küljele. Ometi ei suuda Grey sundida end suhet katkestama ning pingutab, et pakkuda naisele seda, mida too vajab. Kuid kas sellest, mida ta anda suudab, piisab, et naist enda juures hoida?

Seksistseenid, mida oli üsna palju, ei mõjunud minu jaoks eriti inspireerivalt. Kui need poleks moodustanud nii olulist osa suhte arenemisel, oleksin need lihtsalt vahele jätnud. Muidu üsna hea lugemine.

Soovid rohkem raamatusoovitusi? Lisa end minu Goodreads sõbraks!





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar